Szynka szwarcwaldzka – lidl

Szynka szwarcwaldzka z lidla. Szynka powstaje w masywie górskim w Niemczech na terenie Schwarzwaldu. Cechuje ją specyficzny żywiczny zapach wynikający z metody wędzenia. Jest to szynka surowa, wędzona na zimno czyli w temperaturach nieprzekraczających 27 stopni Celsjusza. Wędzi się ją szyszkami, igiełkami, wiórkami świerkowymi bądź jodłowymi. Zanim zostanie zapakowana dojrzewa jeszcze przed kilka tygodni. Niestety naszprycowana jest azotynem sodu oraz azotanem potasu, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Co gorsza po podgrzaniu np na zapiekance wytwarzają się toksyczne, niebezpieczne, rakotwórcze NITROZOAMINY.

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Naturalnie występujący minerał. Może być wydobywany metodą kopalnianą, lub też wytwarzany chemicznie z azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Azotan potasu

Saletra indyjska lub potasowa

Pochodzenie:
Naturalnie występujący minerał. Obecny w prawie wszystkich warzywach.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały proszek używany jako środek konserwujący oraz przeciwko utracie naturalnej barwy produktu.

Produkty:
Ser, mięso i wyroby mięsne, pizza.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 3,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotany nie wywołują efektów ubocznych, jednakże mogą być one przekształcone w azotyny (E250) podczas ogrzewania lub też w żołądku, które powodują raka.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*