Szynka Delikatna -Kraina Wędlin – Biedronka

 

Kolejna wędlina niepotrzebnie naszpikowana chemią. Szynka delikatna ze sklepu Biedronka jest szynką wędzoną, surową, dojrzewającą. Nie wiem tylko czemu użyli aż dwóch konserwantów. To już jeden nie wystarcza?

Z resztą jako konserwant powinna być jedynie sól.

Skład szynki: mięso wieprzowe z szynki, sól, syrop glukozowy, dekstroza(cukier), substancje konserwujące: azotyn sodu, azotan potasu.

 

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

E252: Azotan potasu

Saletra indyjska lub potasowa

Pochodzenie:
Naturalnie występujący minerał. Obecny w prawie wszystkich warzywach.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały proszek używany jako środek konserwujący oraz przeciwko utracie naturalnej barwy produktu.

Produkty:
Ser, mięso i wyroby mięsne, pizza.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 3,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotany nie wywołują efektów ubocznych, jednakże mogą być one przekształcone w azotyny (E250) a te w rakotwórcze nitrozaminy podczas ogrzewania lub też w żołądku.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; azotyny i azotany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*