Sok wielowarzywny – Dawtona

 

Sok przecierowy wielowarzywny firmy Dawtona to szybki sposób na dostarczenie organizmowi namiastki warzyw. Składa się z przecierów z pomidorów, papryki i marchwi a jego kaloryczność to jedynie 18 kcal na 100ml soku.

Skład: przeciery warzywne z pomidorów, marchwi, papryki, sól, przyprawy, kwas cytrynowy, aromaty.

E330 Kwas cytrynowy

Pochodzenie:
Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem obecnym w tkankach wszystkich zwierząt i roślin. Jest on niezbędny do cyklu kwasu cytrynowego, który jest jedną z ważniejszych dróg w łańcuchu reakcji, w których cukier jest utleniany do dwutlenku węgla i wody z uwolnieniem energii. Taka przemiana zachodzi w każdej żywej komórce. Każda komórka potrzebuje energii, sprzężonej w formie związku znanego jako ATP, głównie w reakcjach następujących po cyklu kwasu cytrynowego, dlatego też cykl ten jest niezbędny do oddychania (bez kwasu cytrynowego komórki nie mogłyby funkcjonować).

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*