Śledzik na raz z ogórkiem i czosnkiem – Lisner

Należy jeść ryby, szczególnie te morskie. Są one bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które jak udowodniono nie dość, że spowalniają starzenie się komórek to jeszcze mają działanie przeciwnowotworowe. Regularne jedzenie ryb zmniejsza ryzyko chorób serca. Z resztą dobroczynny wpływ ryb morskich na organizm człowieka widać po długości życia w krajach takich jak Islandia czy Norwegia czyli tam gdzie ryb jada się dużo. Średnia długości życia w tych krajach jest wyższa niż Polsce. Niestety ryby nie w każdej postaci są zdrowe. Te z pudełeczka firmy LISNER są tego przykładem, bo o ile 50% filetów bez skóry, 20% ogórka, cebula, sól, cukier, czosnek, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, przyprawy nie budzą zastrzeżeń to konserwant kwas benzoesowy, którym je potraktowano już tak. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego, przecież ocet i olej rzepakowy to wystarczający konserwant.

Kwas benzoesowy

Pochodzenie:
Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasy benzoesowego występują w śladowych ilościach w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Do celów przemysłowych można go otrzymywać na drodze czysto syntetycznej. Jedną z jej metod jest utlenienie toulenu, np. za pomocą nadmanganianu potasu.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadza do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała. W nadmiernych ilościach kwas benzoesowy może powodować astmę, pokrzywkę oraz problemy behawioralne. W niektórych przypadkach wpływa również niekorzystnie na płuca, a także podrażnia skórę i oczy. Jest toksyczny dla układu nerwowego. Ponieważ jego pochodną jest aspiryna powinny go unikać osoby uczulone na ten lek.

2 myśli nt. „Śledzik na raz z ogórkiem i czosnkiem – Lisner”

  1. Zastanawiam się tylko, jak taka persona jak Michel Moran mógł stać się twarzą Lisnera, którego produkty odbiegają od ideału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*