Skład WieśMaca z McDonalda

1 WieśMac = 573 kcal

Skład WieśMaca z McDonalda wygląda następująco:

Bułka Quarter Pounder: mąka pszenna (63%), woda, cukier, sezam (2%), olej roślinny (rzepakowy), drożdże, sól, emulgator (E472e, E471), skrobia pszenna, środek do przetwarzania mąki E300

Hamburger wołowy: mięso wołowe (100%)

Sałata cięta: sałata lodowa(100%)

Sos musztardowo-chrzanowy: olej roślinny (rzepakowy), woda, żółtko jaja, chrzan (4%), ocet spirytusowy, gorczyca (3%), cukier,miód, sól, ekstrakty przyprawy, substancja zagęszczająca E415, substancja konserwująca E202, przeciwutleniacz E223 (siarczyn)

Ser Cheddar topiony w plastrach: ser Cheddar (51%), woda, ser (9%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące E331,naturalny aromat sera, białka mleka, sól, barwnik (karoteny, ekstrakt z papryki), regulator kwasowości E330, substancja przeciwzbrylająca (lecytyna słonecznikowa)

Cebula krojona: cebula(100%)

Mieszanka przypraw do grilla: sól jodowana, pieprz czarny mielony, ekstrakt z czarnego pieprzu

 

E472 Estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

Pochodzenie:
Estry syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu, naturalnych kwasów tłuszczowych i kwasów organicznych (octowego, mlekowego, winowego, cytrynowego). Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu, estryfikowanego naturalnym kwasem.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określone, poza dopuszczalną dawką dla kwasu winowego (E472d-f) wynoszącą 30 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Substancja jest najpierw trawiona do pojedynczych kwasów i tłuszczów. Organizm metabolizuje wszystkie składniki w ten sam sposób jak naturalne kwasy i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E472 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E472 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Pochodzenie:
Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E300: Kwas askorbinowy

Witamina C

Pochodzenie:
Występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas askorbinowy to inaczej witamina C; oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C.

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nieograniczone.

Efekty uboczne:
Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas askorbinowy i askorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma ksantanowa może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję. Reakcją na sorbinian potasu może być podrażnienie skóry (wysypka), zdarzać się mogą przy bardzo dużym spożyciu nudności i biegunka.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

E223: Dwusiarczyn sodu

Pirosiarczyn sodu

Pochodzenie:
Sól sodowa kwasu siarkawego

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan sodu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant w niektórych produktach, a także jako środek bielący.

Produkty:
Cebula marynowana, napoje alkoholowe, pieczywo, soki owocowe, produkty ziemniaczane itd.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:

Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Jest on rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. Osoby, u których występuje brak tolerancji w stosunku do naturalnych siarczynów powinny także unikać dodatku siarczynów (E221 – 228).

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; dwutlenek siarki i siarczyny mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

E331 Cytryniany sodu

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

E160a: Karoteny

E160a (i): karotenoidy (mieszanina)
E160a (ii): β-karoten

Pochodzenie:
Naturalny barwnik wydzielany z kilku roślin; do celów przemysłowych uzyskiwany jest z marchwi. Karotenoidy występują jako izomery, składające się z wielu chemicznie identycznych, ale stereochemicznie różnych części składowych. Rzeczywisty skład jest uzależniony od gatunku rośliny.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Nierozpuszczalne w wodzie barwniki żywności o barwie od żółtej do pomarańczowej, zależnie od rozpuszczalnika użytego przy ekstrakcji.

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała dla E160a (i), podczas gdy dla pozostałych związków dzienne spożycie nie jest określone.

Efekty uboczne:
Nieznane w stężeniach występujących w żywności. Wysokie stężenie wywołuje żółty koloryt skóry. Karoten jest źródłem witaminy A (2 części karotenu równają się jednej części witaminy A), dlatego też wysokie stężenie będzie wywoływało objawy zatrucia witaminą A

E330 Kwas cytrynowy

Pochodzenie:
Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

Lecytyna słonecznikowa:

To akurat dobry składnik. 

Lecytyna to tzw. tłuszcz złożony (z grupy fosfolipidów). Znajduje się w każdej komórce naszego organizmu, gdyż wchodzi w skład błon komórkowych. Występuje w wielu spożywczych produktach zwierzęcych i roślinnych: wątrobie, jajach, soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy. Ciekawostką jest, że lecytynę dodaje się do lodów, czekolady, margaryny, sosów sałatkowych, ponieważ pomaga mieszać tłuszcze z wodą, a przy okazji działa odżywczo.

Działanie lecytyny jest wszechstronne i dotyczy czterech zasadniczych obszarów funkcjonowania organizmu: układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego oraz układu krążenia.Układ nerwowy pobudza cholina, będąca składnikiem lecytyny. Ułatwia zapamiętywanie i uczenie się, wzmacnia zdolność koncentracji, pomaga w stanach depresyjnych.Lecytyna bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Wspomaga przenikanie przez błony komórkowe tłuszczów i innych substancji odżywczych. Uczestniczy w trawieniu tłuszczu oraz zapobiega jego gromadzeniu się w miejscach niekorzystnych dla zdrowia. Chroni ściany żołądka. Przeciwdziała marskości wątroby i usprawnia jej funkcje trawienne. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych.

Wzmaga przyswajanie witamin przez organizm oraz wzmacnia efekt ich działania. Pomaga oczyszczać ustrój, zmniejszając toksyczność niektórych leków.Lecytyna bierze także udział w procesach odpornościowych. Podwyższa aktywność grasicy, gruczołu dokrewnego, który reguluje odporność komórkową. Wspomaga walkę z toksynami pochodzącymi ze środowiska.Jeśli chodzi o układ krążenia, lecytyna usprawnia transport tłuszczu w ścianach tętnic. Odgrywa istotną rolę w gospodarce cholesterolem. Mając zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz podwyższania dobrego (HDL), zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób naczyniowo-sercowych, np. niezmiernie „popularnego” nadciśnienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*