Skład McNuggets – McDonald’s

 

W McNuggets jest jedynie 46% kurczaka, reszta to wypełniacze i chemia.

20 sztuk McNuggets = 894 kcal

 

Skład: mięso z piersi kurczaka (46%), woda, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), mąka pszenna, mąka kukurydziana, skrobia (zawiera gluten),gluten pszenny, grysik z pszenicy durum, sól, aromat naturalny (zawiera gluten), cukier, substancje spulchniające (difosforan, węglan sodu, fosforan wapnia ), przyprawy (zawiera seler), skrobia modyfikowana, dekstroza, ekstrakty przypraw (zawiera seler).

Olej do smażenia: oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy w zmiennych proporcjach), substancja przeciwpieniąca (E900).

E450 Difosforany sodu i potasu

E450 (i) difosforan disodowy
E450 (ii) difosforan trisodowy
E450 (iii) difosforan tetrasodowy
E450 (v) difosforan tetrapotasowy
E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia

E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452

Pochodzenie:
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące i emulgatory. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne. Nadmiar difosforanów może uszkodzić nerki. Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy. Zakłócają procesy trawienia.

E500 Węglany sodu

E500 (i) Węglan sodu
E500 (ii) Wodorowęglan sodu
E500 (iii) Półtorawęglan sodu

Pochodzenie:
Sól kwasu węglowego i sodu. Dawniej węglan sodu otrzymywano metodą Leblanca, działając na sól kamienną kwasem siarkowym. Obecnie węglan sodu otrzymywany jest metodą Sovaya z węglanu wapnia i soli kamiennej (chlorku sodu). Wodorowęglan to produkt uboczny otrzymywania węglanu ww. metodą.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

Produkty:
Ciasta. Stosuje się go do wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go również w produkcji  środków piorących.Stosowany w gaśnicach, jako środek zmiękczający wodę, osuszający i odwadniający.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Duże dawki tych związków mogą być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do wyczerpania oddechowego. Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą, może wystąpić reakcja alergiczna w postaci wysypki.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak. E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie

E341 Fosforany wapnia

E341 (i) Fosforan monowapniowy
E341 (ii) Fosforan diwapniowy
E341 (iii) Fosforan triwapniowy

Pochodzenie:
Sole wapniowe kwasu fosforowego. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Fosforan wapnia jest regulatorem kwasowości, jest składnikiem proszku do pieczenia i działa jako polepszacz chleba (pieczywa). Wiąże jony metali, wzmaga działanie przeciwutleniaczy i stabilizatorów struktury warzyw w puszkach. E341 (ii) jest związkiem o właściwościach polerujących w paście do zębów. E341 (iii) zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich.

Produkty:
Wiele różnych produktów, głównie piekarskich.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Do najczęstszych objawów nadmiaru fosforu w organizmie należą: niewydolność nerek, zwiększona zachorowalność na raka płuc, a także różnego rodzaju alergie. Wysoki poziom spożycia fosforanów może wywoływać atrofię mięsni i skóry oraz jest jedną z przyczyn przyśpieszenia procesów starzenia się. Fosforany są także przyczyną zmniejszonej gęstości kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas fosforowy i fosforany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Fosforany nie są wywarzane na skalę handlową z kości zwierząt mimo, że zawartość fosforanów jest w nich bardzo wysoka.

E900 : Dimetylopolisiloksan

Pochodzenie:
Syntetyczny polymer.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Przeciwzbrylająca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza

Produkty:
Oleje, zupy, soki

Dopuszczalne dzienne spożycie :
1,5 mg/kg masy ciała

Efekty uboczne:
Może wywołać nudności, biegunkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*