Skład McFlurry – McDonald’s

1 McFlurry® Lion® = 267 kcal
1 McFlurry® Lion® polewą czekoladową = 400 kcal
1 McFlurry® Lion® z polewą karmelową = 409 kcal
1 McFlurry® Lion® z polewą truskawkową = 347 kcal
1 McFlurry® KitKat® = 293 kcal
1 McFlurry® KitKat® z polewą czekoladową = 424 kcal
1 McFlurry® KitKat® z polewą karmelową = 432 kcal
1 McFlurry® KitKat® z polewą truskawkową = 371 kcal

 

McFlurry® McSundae/ (bez dodatków)

Mieszanka mleczna – Sundae mix 3,5% tłuszczu: mleko odtłuszczone, cukier, śmietana, serwatka w proszku (z mleka), syrop glukozowy,stabilizatory (E412, E407) , emulgator E471, aromat waniliowy

Dodatki do McFlurry:

Posypka Lion: chrupiące kawałki herbatnika w mlecznej czekoladzie (36,7%) z kawałkami cukierków krówek (27%).Cukierki krówki [syrop glukozowy, cukier, słodzone zagęszczone mleko odtłuszczone (mleko odtłuszczone, cukier), tłuszcz roślinny (palmowy – shea), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol),
masło (z mleka), woda, pomada (cukier, syrop glukozowy w proszku), preparat serwatkowy w
proszku (z mleka), mąka kukurydziana, emulgator E471, aromat (z barwnikiem E150a)], cukier,
płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt sodu jęczmiennego), kawałki wafla (mąka
pszenna, cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, emulgator: lecytyna (z soją), sól), kakaowe
chrupki pszenne (mąka pszenna, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia pszenna,
tłuszcz palmowy, aromat, cynamon), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, płatki ryżowe (ryż, cukier,
sól, słód jęczmienny), odtłuszczone mleko w proszku, migdały, preparat serwatkowy w proszku (z
mleka), tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna, naturalny aromat waniliowy. Może zawierać
składowe ilości innych orzechów i jaj

Posypka Kitkat: chrupiące kawałki wafla (32,3%), częściowo oblane mleczną czekoladą (66,8%), z kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Kawałki wafla (mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny, skrobia pszenna,emulgator: lecytyny (z soją), sól), cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, preparaty serwatkowe w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, kakao w proszku o obniżonej
zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny, naturalny aromat waniliowy. Może zawierać śladowe
ilości orzechów.

Polewa o smaku czekoladowa: mleko odtłuszczone zagęszczone słodzone (mleko odtłuszczone, cukier), cukier, woda, całkowicie utwardzony olej kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (5%), skrobia modyfikowana, sól, stabilizator (cytrynian sodu)

Polewa karmelowa: syrop glukozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko pełne, cukier), syrop glukozowo-fruktozowy, masło, substancja zagęszczająca (pektyny), sól, substancja stabilizująca (cytrynian sodu)

Polewa truskawkowa: truskawki (38%), cukier, syrop glukozowy, woda, substancje zagęszczające (mączka chleba świętojańskiego , pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

E412 Guma Guar

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E407 Karagen

E407a Przetworzony wodorost morski Eucheuma

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany przez wodorosty (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) w Europie, Azji i Ameryce. Jest złożoną mieszaniną polisacharydów. E407a ma nieco inny skład; ponadto zawiera znaczne ilości celulozy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowany zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Karageny o małej masie cząsteczkowej nie są dozwolone do stosowania w żywności, gdyż mogą wywołać owrzodzenia jelit. Przez niektórych naukowców uważany za rakotwórczy.

Już wiele lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje on zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że karagen powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy.)

E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Pochodzenie:
Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E150: Karmel

E150a karmel alkaliczny, karmel klasy I
E150b karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II
E150c karmel amoniakalny, karmel klasy III
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV

Pochodzenie:

Mieszanki o kompleksowej barwie brązowej. Wytworzone przez ogrzewanie na sucho lub palenie cukru w obecności zasad, amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kolory: od brązowego do czarnego. Rozpuszczalny w wodzie, o specyficznym, czasami gorzkim smaku.

Produkty:
Wiele produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 200 mg/kg masy ciała dla E150c i E150d. Jednakże nie ma wyznaczonej dopuszczalnej dziennej dawki dla E150a i E150b

Efekty uboczne:
Przy spożyciu dużych dawek E150c i E150d mogą wystąpić problemy jelitowe. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E150 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

E422 Glicerol (gliceryna)

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp.

Produkty:
Wyroby cukiernicze i piekarskie.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*