Ser w plastrach z szynką – Hochland

Na opakowaniu jest napisane, że ser ten powstał z wyselekcjonowanych składników. Ciekawe 🙂

Skład sera topionego w plastrach z szynką firmy Hochland:

ser 56%, woda, odtłuszczone mleko w proszku, szynka 5% a w jej składzie: mięso wieprzowe, woda, sól, glukoza, przeciwutleniacz E301, substancja konserwująca E250, sole emulgujące E 452, E 339, białka mleka, masło, regulator kwasowości: E331, aromat, aromat dymu wędzarniczego.

E301 Askorbinian sodu

Pochodzenie:
Sól sodowa kwasu askorbinowego (witamina C, naturalny kwas), który występuje w większości owoców i warzyw. Na skale produkcyjna syntetyzowany na drodze fermentacji glukozy przez bakterie, która poprzedza chemiczne utlenianie.

Funkcja i opis:
Przeciwutleniacz, używany również jako wzmacniacz smaku przy wypieku chleba. Zapobiega brązowieniu owoców, a także tworzeniu się nitrozoamin w mięsie. Kwas askorbinowy jest witamina C, jednakże nie może być stosowany jako dodatek do żywności, kiedy ma oznaczenie E300.

Produkty:
Różne.

Dzienne spożycie:

Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Przy koncentracji obecnej w żywności, nie odnotowano efektów ubocznych.

Wymagania dietetyczne :
Brak; E301 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

E452 Polifosforany

E452 (i) Polifosforan sodowy (wcześniej E450 c(i))
E452 (ii) Polifosforan potasowy (wcześniej E450(ii))
E452 (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
E452 (iv) Polifosforan wapnia (również E544)
E452 (v) Polifosforan amonowy (wcześniej E450c(i))

Pochodzenie:
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje maskujące jony (wiążą metale), stabilizatory i emulgatory. Również jako substancje wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany-łącznie)
.

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E452 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E339 Fosforany sodu

E339 (i) Fosforan monosodowy
E339 (ii) Fosforan disodowy
E339 (iii) Fosforan trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Fosforany sodu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają wydajność przeciwutleniaczy.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas fosforowy i fosforany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Mimo, że kości zwierząt składają się w znacznej mierze z fosforanów, to nie są one z nich produkowane na skalę rynkową.

E331 Cytryniany sodu

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

Aromat dymu wędzarniczego

Niech Was nie zmyli ta nazwa. Aromat dymu wędzarniczego nie ma nic wspólnego z tradycyjnym wędzeniem, które polega na włożenie produktu do wędzarni i traktowanie go dymem z drewna liściastego takiego jak dąb, buk, olcha (wyjątkiem jest szynka szwarcwaldzka, którą wędzi się dymem z drzewa iglastego, stąd ten żywiczny posmak). Są to preparaty w płynie do zanurzania i natryskiwania. Rozpuszczają się w wodzie i nie wymagają komory wędzarniczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*