Sałatka z kurczakiem wędzonym Vital Fresh-Bierdonka

 

Jedzenie tej z pozoru „zdrowej” sałatki na zdrowie Wam nie wyjdzie.

Skład: mieszanka sałatkowa w zmiennych proporcjach 37%, kurczak wędzony 31% a w jego składzie: mięso z kurczaka, sól, aromaty, substancja konserwująca: azotyn sodu, pomidory koktajlowe 15%, dressing 13% a w jego składzie: (musztarda (woda, ocet spirytusowy, mączka z gorczycy, cukier, kwas cytrynowy, sól, przyprawy),  woda, olej rzepakowy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka mleka w proszku, sól, skrobia modyfikowana, ziarno gorczycy czarnej, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, aromat) , grzanki 4% a w ich składzie: mąka pszenna, olej palmowy, cukier, sól, ekstrakt drożdżowy, zioła, mieszanka przypraw.

E250: Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Benzoesan sodu:

Pochodzenie:
Organiczny środek chemiczny, który jest solą sodową kwasu benzoesowego stosowany jako konserwant w żywności. Hamuje rozwój grzybów i pleśni. Na skalę przemysłową uzyskuje się go syntetycznie. Naturalnie występuję w niektórych owocach (żurawina, jagody).

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego.U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji.
W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak w stosowanym dopuszczalnym dziennym spożyciu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję. Reakcją na sorbinian potasu może być podrażnienie skóry (wysypka), zdarzać się mogą przy bardzo dużym spożyciu nudności i biegunka.

E412 Guma Guar

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Syrop glukozowo-fruktozowy:

Oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór produktów hydrolizy węglowodanów – cukrów prostych (glukozy – 55 proc. i fruktozy – 42 proc.) Syrop ten jest otrzymywany z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony właśnie z glukozy i fruktozy. Jest bardziej szkodliwy niż sacharoza (cukier). W USA syrop glukozowo-fruktozowy obwiniany jest za plagę otyłości i rozwój cukrzycy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*