Polędwica wieprzowa pieczona PURE-Pikok|Lidl

Kolejna wędlina dostępna w popularnym sklepie niezawierająca zbędnej chemii.

Skład polędwicy wieprzowej pieczonej z serii PURE firmy Pikok ze sklepu Lidl:

schab wieprzowy, sól, glukoza, cukier, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, maltodekstryna, ekstrakt z aceroli, kultury startowe bakterii.

Białko wieprzowe:

Jest to białko tkanki łącznej pochodzące  wieprzowiny. Jest ono składnikiem skóry oraz mięśni szkieletowych zwierzęcia. Występuje w postaci sproszkowanej. Dodaje się go do wędlin i wyrobów mięsnych. Ma właściwości żelujące, emulgujące.

Maltodekstryna

Maltodekstryny pozyskuje się w procesie częściowej hydrolizy skrobi np. ziemniaczanej. To węglowodany złożone, które są obecne w wielu produktach spożywczych oraz są częstym składnikiem odżywek dla sportowców.Są rozpuszczalne w wodzie, nie wykazują smaku słodkiego (charakteryzuje je niska słodycz) i składają się głównie z D-glukozy.Po raz pierwszy na rynek wprowadzono je w latach 50. XX wieku. Ponieważ nie ma limitów ograniczających ich stosowanie, producenci żywości chętnie je wykorzystują. Maltodekstryny należą do grupy skrobi modyfikowanych. Niekiedy nazywane są skrobiowymi produktami hydrolizowanymi.Posiadają właściwości spulchniające, sklejające, wypełniające. Podkreślają smak i zapach produktów żywnościowych. Dobrze współdziałają z błonnikiem i gumą guar. Do dnia dzisiejszego nie odnotowano szkodliwego działania na zdrowie człowieka.

Susz z aceroli:

Acerola jest drzewkiem owocowym, rosnącym głównie w Ameryce Południowej. Susz z aceroli może nie ma wykwintnego smaku, tak jak świeże owoce, jednak doskonale nadaje się do leczenia przeziębień oraz do dodawania do niektórych potraw. Zawiera bardzo dużo witaminy C. Sześć cytryn daje tyle samo witaminy C, co 1 gram suszonej aceroli. Acerola jest naturalnym przeciwutleniaczem używanym w przemyśle spożywczym.

 

Jedna myśl nt. „Polędwica wieprzowa pieczona PURE-Pikok|Lidl”

  1. Pisząc o tego typu produktach bez E najpierw zasięgnij trochę wiedzy bo najwidoczniej nie posiadasz żadnego wykształcenia związanego z produkcją żywności.
    susz z aceroli w tych wyrobach to przeciwutleniacz i zamiennik dla E301 i E316 normalnie stosowanych w wędlinach ma zapobiegać szarzeniu wyrobów oraz obniżać pH tak by białka związały możliwie najwięcej wody.
    ponadto w tego typu produktach stosuje się ekstrakty roślinne (ekstrakty przypraw na etykiecie) o wysokiej zawartości azotanów i azotynów (skumulowanych w roślinach z nawozów) azotyny i azotany te dzięki udziałowi kultur starterowych wytwarzają barwę tak jak E250 tak powszechnie szkalowany, lecz stosując E250 można łatwo określić ilość wolnych azotanów po procesie produkcji w przypadku niestandaryzowanych ekstraktów takiej możliwości niema i zazwyczaj ilość wolnych azotanów po procesie produkcyjnym jest kilkukrotnie wyższa niż podczas stosowania E250 a pod względem chemicznym są to te same substancje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*