Pasta jajeczna ze szczypiorkiem -Lidl

Zrobić pastę jajeczną zrobi nawet dziecko. Nie powinno być żadnej chemii. Natomiast w tej ze sklepu Lidl jest.

Skład: jaja 50%, olej rzepakowy, woda, cukier, żółtko, jaja, gorczyca mielona, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, chrzan tarty, szczypiorek 0,3%, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, aromat, substancja słodząca: sacharyny.

E412 Guma Guar

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma ksantanowa może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

E211: Benzoesan sodu

Pochodzenie:

W środowisku naturalnym w małych ilościach występuje w jagodach, żurawinie, grzybach, cynamonie, goździkach. Do celów spożywczych pozyskiwany jest sztucznie z toluenu. Toluen jest substancją łatwopalną, w postaci płynnej spala się żółtym, silnie kopcącym płomieniem.Pomimo znacznie mniejszej toksyczności od benzenu, toluen jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego i immunologicznego, nerek i wątroby. Obniża zdolność uczenia się. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry, a także uszkodzenia mózgu. Toksyczny dla organizmów wodnych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji . W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian

Nie lepiej zrobić sobie taką pastę samemu?

 

Domowa Pasta Jajeczna

Jedna myśl nt. „Pasta jajeczna ze szczypiorkiem -Lidl”

  1. Najlepsze pasty chyba są w netto z firmy dega w Sianowie(Pasti), nie wiem jaki skład ale w smaku duuużo lepsze od tych lisnera, bardzo zółte i fakie swojskie a ta Lisnera to taka maź bardziej i to ciemno żółta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*