Parówki na dzień dobry-Henryk Kania-Biedronka

Firma Henryk Kania chwali się, że jego parówki mają aż 93 % mięsa wieprzowego, że są bez fosforanów oraz bez glutaminianu monosodowego. No i super ale skoro już się chwali to czemu wytłuszczonym drukiem nie napisali np o chemicznym konserwancie?

Skład Parówek na dzień dobry firmy Henryk Kania dla sklepu Biedronka:

mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, glukoza, ekstrakty przypraw, emulgatory: mono i – diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono i – diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, stabilizatory: cytryniany sodu, octany sodu, regulator kwasowości: mleczan wapnia, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu.

E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Pochodzenie:
Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E472 Estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

Pochodzenie:
Estry syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu, naturalnych kwasów tłuszczowych i kwasów organicznych (octowego, mlekowego, winowego, cytrynowego). Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu, estryfikowanego naturalnym kwasem.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określone, poza dopuszczalną dawką dla kwasu winowego (E472d-f) wynoszącą 30 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak; substancja jest najpierw trawiona do pojedynczych kwasów i tłuszczów. Organizm metabolizuje wszystkie składniki w ten sam sposób jak naturalne kwasy i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E472 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E472 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

Aromat dymu wędzarniczego

Niech Was nie zmyli ta nazwa. Aromat dymu wędzarniczego nie ma nic wspólnego z tradycyjnym wędzeniem, które polega na włożenie produktu do wędzarni i traktowanie go dymem z drewna liściastego takiego jak dąb, buk, olcha (wyjątkiem jest szynka szwarcwaldzka, którą wędzi się dymem z drzewa iglastego, stąd ten żywiczny posmak). Są to preparaty w płynie do zanurzania i natryskiwania. Rozpuszczają się w wodzie i nie wymagają komory wędzarniczej.

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*