Orliki kabanosy serowe – Sokołów

 

Orliki z Sokołowa koło kabanosów nawet nie leżały.

Skład Orlików Serowych Kabanosów z firmy Sokołów:

mięso wieprzowe, mięso z ud z kurcząt, tłuszcz wieprzowy, ser 10% a w jego składzie (mleko, sól, chlorek wapnia, kultury bakteryjne, podpuszczka, substancja konserwująca: azotan potasu, barwnik: annato), substancja żelująca: alginian sodu, sól, błonnik bambusowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, przyprawy, aromat, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, maltodekstryna, mleczan wapnia, ekstrakt drożdzowy, stabilizator E460, izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

E252: Azotan potasu

Saletra indyjska lub potasowa

Pochodzenie:
Naturalnie występujący minerał. Obecny w prawie wszystkich warzywach.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały proszek używany jako środek konserwujący oraz przeciwko utracie naturalnej barwy produktu.

Produkty:
Ser, mięso i wyroby mięsne, pizza.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 3,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotany nie wywołują efektów ubocznych, jednakże mogą być one przekształcone w azotyny (E250) podczas ogrzewania lub też w żołądku.Azotyny (E250) są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; azotyny i azotany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

E160b: Annatto, Biksyna, Norbiksyna

 

Pochodzenie:
Naturalny barwnik izolowany z nasion drzewa annatto (Bixa orellana) . Annatto jest nazwą surowego wyciągu, podczas gdy biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach a norbiksyna w wodzie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Barwniki spożywcze o kolorach od czerwonego do brązowego, w zależności od rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 2,5 mg/kg masy ciała dla annatto i do 0,065 mg/kg masy ciała dla biksyny.

Efekty uboczne:
Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, E160b może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

E401 Alginian sodu

Pochodzenie:
Sól sodowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, kwas alginowy i alginiany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian

E621 :Glutaminian Monosodowy

Pochodzenie:

Sól sodowa kwasu glutaminowego ( od E620 )  . W przemyśle pozyskiwana z melasy w drodze fermentacji bakteryjnej. Wytwarzana z białka roślinnego , takiego jak gluten albo białka sojowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:

Wzmacniacz smaku . Kwas glutaminowy i glutaminiany mają specyficzny smak. Stosowanie ich zmniejsza ilość soli w produkcie.

Produkty:

Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci !!!
Efekty uboczne:
Uważa się, że glutaminian sodu może wywoływać  takie objawy uczuleniowe, jak pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nawet nudności czy wymioty. Niektórzy nazywają to syndromem kuchni chińskiej.

Guanylan disodowy

Pochodzenie:
Sól disodowa kwasu 5’guanylowego pozyskiwana z wyciągu z drożdży.

Funkcje i cechy chatakterystyczne:
Wzmacniacz smaku.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dziennie spożycie:
Nie wolno go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

Efekty uboczne:
W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę.

E 631: Inozynian disodowy

Pochodzenie:

Sól sodowa kwasu inozynowego. Przemysłowo pozyskiwany z mięsa lub ryb. Może być również wytwarzany przez bakterie fermentacji cukrów.

Funkcje i cechy chatakterystyczne:
Wzmacniacz smaku.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dziennie spożycie:
Nie wolno go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

Efekty uboczne:
W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę.

Maltodekstyna

Maltodekstryny pozyskuje się w procesie częściowej hydrolizy skrobi np. ziemniaczanej. To węglowodany złożone, które są obecne w wielu produktach spożywczych oraz są częstym składnikiem odżywek dla sportowców.Są rozpuszczalne w wodzie, nie wykazują smaku słodkiego (charakteryzuje je niska słodycz) i składają się głównie z D-glukozy.Po raz pierwszy na rynek wprowadzono je w latach 50. XX wieku. Ponieważ nie ma limitów ograniczających ich stosowanie, producenci żywości chętnie je wykorzystują. Maltodekstryny należą do grupy skrobi modyfikowanych. Niekiedy nazywane są skrobiowymi produktami hydrolizowanymi.Posiadają właściwości spulchniające, sklejające, wypełniające. Podkreślają smak i zapach produktów żywnościowych. Dobrze współdziałają z błonnikiem i gumą guar. Do dnia dzisiejszego nie odnotowano szkodliwego działania na zdrowie człowieka.

E460 Celuloza

E460 (i) Celuloza krystaliczna
E460 (ii) Celuloza sproszkowana

Pochodzenie:
Celuloza jest polisacharydem będącym podstawowym składnikiem drewna i roślin. Na skalę przemysłową jest pozyskiwana z drewna.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Z tych powodów nie powinna zawierać tego związku żywność dla dzieci, które są odstawiane od piersi.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E460 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*