Orangina

Od pewnego czasu z ekranu telewizora  atakuje reklama ORANGINY. Za podobną cenę można kupić litr wyciskanego soku z pomarańczy, który następnie jest pasteryzowany. Co jest lepsze, sami zobaczcie…

Skład Oranginy:

woda, sok z zagęszczonego soku pomarańczowego i innych owoców cytrusowych 12% (pomarańczy 10%, reszta to cytryny , mandarynki, grejpfrut), cukier, miąższ pomarańczy 2%, dwutlenek węgla, ekstrakt ze skórki pomarańczy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, naturalny aromat pomarańczy.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Może wywołać takie same objawy jak kwas sorbowy, czyli: podrażnienia skóry, alergie, astmę, zapalenie skóry.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*