Napój izotoniczny 4MOVE – FoodCare

 

Napój izotoniczny z przeznaczeniem dla sportowców swoim składem mnie przeraził. Trzeba mieć tupet, żeby coś takiego nazwać sportowym napojem izotonicznym, niegazowanym o smaku wieloowocowym z dodatkiem witamin.

Napój ten rekomenduje sam José Mourinho, trener piłki nożnej portugalskiego pochodzenia.

Skład sportowego napoju izotonicznego, niegazowanego o smaku wieloowocowym z dodatkiem witamin 4MOVE:

woda, glukoza, maltodekstryna, kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytryniany potasu, cytrynian sodu, aromat, substancje słodzące: acesulfam K, aspartam, substancje konserwujące: sorbinian potasu i benzoesan sodu, stabilizatory: guma arabska, estry gliceroli i żywicy roślinnej, witaminy, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, cytrynian magnezu, mleczan wapnia, barwnik: błękit brylantowy.

E330 Kwas cytrynowy

Pochodzenie:
Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

E332 Cytryniany potasu

E332 (i)cytrynian monopotasowy

E332 (ii)cytrynian tripotasowy

Pochodzenie:
Sole potasowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Cytrynian potasu stosowany jest jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali i jako składnik odżywczy dla drożdży w niektórych produktach fermentowanych. E332 (ii) jest stosowany jako środek zobojętniający kwas (np. kwas żołądkowy).

Produkty:
Szeroka gama produktów, głównie produkty nie zawierające sodu (bez soli).

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

E331 Cytryniany sodu

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

Acesulfam K

Związek chemiczny, którego siła słodząca jest 150 razy silniejsza od sacharozy. Tak samo jak w sprawie cyklaminianów Acesulfam K był podejrzewany o działanie rakotwórcze. Co prawda przeprowadzono testy na jego toksyczność i wprowadzono go na rynek lecz niektórzy naukowcy twierdzą,  że testy bezpieczeństwa użycia tego związku nie zostały przeprowadzone prawidłowo.

Aspartam

Kolejny słodzik, który został wynaleziony w 1965 r. W latach 80-tych  stosowany był w popularnym słodziku NutraSweet. Od początku wywoływał liczne kontrowersje w związku z działaniem rakotwórczym. Pod koniec lat 90 dwudziestego wieku opublikowano wyniki kilku badań, które stwierdzały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak nowotwór mózgu. W roku 2005 grupa badaczy z Bolonii przeprowadziła trzyletnie badania na szczurach, która określiła aspartam jako substancję rakotwórczą. Przeróżne organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności próbują obalić przeprowadzone badania podając swoje, które mówią że aspartam nie ma bezpośredniego związku występowaniem raka u ludzi.

Analizy o nieszkodliwości aspartamu są często krytykowane z różnych powodów. Dla mnie jednak najbardziej przemawiającym jest ten, że większość autorów „pozytywnych badań nad aspartamem” ma powiązania z koncernami spożywczymi, którym nie na rękę jest to aby badania na temat rakotwórczego działania aspartamu zostały oficjalnie uznane.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

E211: Benzoesan sodu

Pochodzenie:

W środowisku naturalnym w małych ilościach występuje w jagodach, żurawinie, grzybach, cynamonie, goździkach. Do celów spożywczych pozyskiwany jest sztucznie z toluenu. Toluen jest substancją łatwopalną, w postaci płynnej spala się żółtym, silnie kopcącym płomieniem.Pomimo znacznie mniejszej toksyczności od benzenu, toluen jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego i immunologicznego, nerek i wątroby. Obniża zdolność uczenia się. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry, a także uszkodzenia mózgu. Toksyczny dla organizmów wodnych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji . W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian

E414 Guma Arabska

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma arabska może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E445 Estry gliceroli i żywicy roślinnej

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację glicerolem rafinowanej żywicy roślinnej.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Gumy do żucia, napoje bezalkoholowe i spirytusowe zmętnione.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono. Substancja zakazana w Japonii oraz Australii.

Efekty uboczne:
Zbyt mała ilość badań dotyczących tego związku i brak wystarczających danych o jego bezpieczeństwie.

Cytrynian magnezu

Suplement diety, sól kwasu cytrynowego i magnezu.

E327 Mleczan wapnia

Pochodzenie:
Sól wapniowa kwasu mlekowego, naturalnego kwasu wytwarzanego przez bakterie w fermentowanych produktach spożywczych. Fermentowana żywność wszelkiego rodzaju jest bardzo bogata w kwas mlekowy. Na skalę handlową produkowany jest przez fermentację skrobi i melasy. Jest również wytwarzana w dużych ilościach w jelicie grubym przez obecne tam bakterie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas mlekowy i mleczany są konserwantami, głównie przeciwko drożdżom i grzybom. Jest również wykorzystywany by podwyższyć stabilność przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu różnych produktów.

Produkty:
Sery, wyroby cukiernicze, lody, galaretki owocowe, zupy, owoce w puszkach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, ponieważ nie produkują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak. Kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Mimo, że nazwa nawiązuje do mleka to substancje te nie są wytwarzane z mleka i dzięki temu mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją mleka.

E133: Błękit brylantowy FCF

Pochodzenie:
Syntetyczny niebieski barwnik.

Funkcja i cechy charakterystyczne :
Barwi żywność na niebiesko. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Produkty:
Lody i kilka innych produktów spożywczych; głownie używany do produkcji kosmetyków.

Dzienne spożycie:
Do 12.5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
W niektórych przypadkach odnotowano reakcje alergiczne. Według Registry of Toxic Effects of Chemical Substances wykazuje działanie rakotwórcze.

Wymagania dietetyczne:
Brak; E133 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Patrząc na skład tego izotonika to lepiej na trening zabrać butelkę z wodą, cytryną i dużą ilością miodu.

2 myśli nt. „Napój izotoniczny 4MOVE – FoodCare”

  1. P.s. Przepraszam za „czarny” humor. Przede wszystkim to super, że ktoś opisuje te cudowne „energy” drinki. Dookoła tyle warzyw i owoców. Tylko klientów na fast „energy” lekko mi żal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*