Musztarda Dijon Mikado – Lidl

 

Smaczna musztarda lecz niestety z nieciekawym dodatkiem pirosiarczynem potasu. Nie rozumiem po co dodawać konserwant do naturalnego konserwantu jakim jest gorczyca.

W składzie musztardy: woda, gorczyca, ocet spirytusowy, sól, kwas cytrynowy, pirosiarczyn potasu.

Pirosiarczyn potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu siarkawego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan potasu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant owoców i produktów owocowych, a także jako środek bielący.

Produkty:
Musztardy, chrzan, wino, marynowane owoce, skorupiaki.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Może przyczynić się do podrażnienia żołądka, mdłości oraz powodować bóle głowy. Jest on rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. Osoby, u których występuje brak tolerancji w stosunku do naturalnych siarczynów powinny także unikać dodatku siarczynów (E221 – 228).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*