McWrap Klasyczny Chrupiący Kurczak-McDonald’s

1 McWrap = 491kcal

Skład McWrap Klasyczny Chrupiący kurczak z „restauracji” McDonald’s.

Tortilla pszenna duża: mąka pszenna, woda, substancja utrzymujaca wilgoć E422, olej roślinny (rzepakowy), substancje spulchniające (E450, E500), sól, emulgator E471, stabilizator E466, skrobia pszenna, drożdże suszone

Kotlet z piersi kurczaka w panierce – Chicken Premier: mięso z piersi kurczaka 55%, mąka pszenna, olej roślinny (słonecznikowy, rzepakowy), woda, skrobia, kasza manna z pszenicy durum, gluten pszenny, mąka ryżowa, sól, środek aromatyzujący, substancja spulchniająca (difosforany, węglany sodu), cukier, ekstrakt z drożdzy, przyprawy,drożdże, ekstrakty przypraw, zioła, substancja zagęszczajaca (metyloceluloza)

Plastry pomidora: pomidor (100%)

Sos pomidorowy-cebulowy: koncentrat pomidorowy 38%,cebula 20%, cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, ocet spisytusowy, skrobia modyfikowana z kukurydzy, sól, przyprawy, olej rzepakowy, syrop palonego cukru, substancja zagęszczająca E415

Sałata cięta: sałata lodowa (100%)

Sos kanapkowy: woda, olej roślinny (olej rzepakowy), syrop glukozowo-fruktozowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana z kukurydzy, żółtko jaja, sól, cukier, substancja zagęszczajaca E415, przyprawy
(zawiera gorczycę), substancja konserwująca E202

Ser Cheddar tarty: ser dojrzewający Cheddar 50 % tłuszczu w suchej masie. Składniki dodatkowe: substancja przeciwzbrylająca (skrobia ziemniaczana), barwniki (karoteny, annato)

Rukola: sałata rukola (100%)

Olej do smażenia: oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy w zmiennych proporcjach), substancja przeciwpieniąca (E900)

E422 Glicerol (gliceryna)

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp.

Produkty:
Wyroby cukiernicze i piekarskie.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).

E450 Difosforany sodu i potasu

E450 (i) difosforan disodowy
E450 (ii) difosforan trisodowy
E450 (iii) difosforan tetrasodowy
E450 (v) difosforan tetrapotasowy
E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia

E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452

Pochodzenie:
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące i emulgatory. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Brak, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; fosforany mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E500 Węglany sodu

E500 (i) Węglan sodu
E500 (ii) Wodorowęglan sodu
E500 (iii) Półtorawęglan sodu

Pochodzenie:
Produkowane z wody morskiej lub soli. Są naturalnymi minerałami.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nie są znane.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak. E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie

E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Pochodzenie:
Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E466 Karboksylmetyloceluloza (sól sodowa karboksymetylocelulozy )

Pochodzenie:
Karboksylmetyloceluloza jest wytwarzana z celulozy, podstawowego polisacharydu wchodzącego w skład drewna i roślin. Na salę przemysłową pozyskiwana z drewna i poddawana odpowiednim procesom chemicznym.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Wiele różnych zastosowań, głównie jako środek zagęszczający, ale także jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Podobna do celulozy, ale bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Karboksylmetyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę. Nieznacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E466 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma ksantanowa może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

E160b: Barwnik Annatto

Pochodzenie:
Naturalny barwnik izolowany z nasion drzewa annatto (Bixa orellana) . Annatto jest nazwą surowego wyciągu, podczas gdy biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach a norbiksyna w wodzie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Barwniki spożywcze o kolorach od czerwonego do brązowego, w zależności od rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 2,5 mg/kg masy ciała dla annatto i do 0,065 mg/kg masy ciała dla biksyny.

Efekty uboczne:
Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, E160b może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

E900 : Dimetylopolisiloksan

Pochodzenie:
Syntetyczny polymer.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Przeciwzbrylająca, Nośnik, Przeciwpianotwórcza

Produkty:
Oleje, zupy, soki

Dopuszczalne dzienne spożycie :
1,5 mg/kg masy ciała

Efekty uboczne:
Może wywołać nudności, biegunkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*