Łosoś kanapkowy Marinero – Biedronka

Łosoś wyprodukowany przez firmę Koral w zakładzie produkcyjnym w Kukini na zlecenie sklepu Biedronka pod nazwą Marinero. Ryba pochodzi w hodowli…

Skład łososia kanapkowego Marinero ze sklepu Biedronka:

łosoś atlantycki(wyhodowany w Norwegii), sól, cukier, przyprawy, aromat, mleczan potasu, octan potasu, dioctan sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy.

O ile mleczan potasu, octan potasu, dioctan sodu nam nie zaszkodzi choć i tak nie rozumiem po co to stosować to glutaminian monosodowy już tak.

Glutaminian poprzez wpływanie na układ limbiczny powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Glutaminian w dużych ilościach podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*