Krem do smarowania pieczywa Toppo – Lidl

Krem do smarowania pieczywa z wsadem chrzanowym, szynką wieprzową, twarogiem i śmietaną. Składem nie zachwyca.

Skład kremu do smarowania pieczywa Toppo ze sklepu Lidl:

30% wsad chrzanowy a w nim (65% chrzan, woda, olej słonecznikowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, skrobia modyfikowana kukurydzana, kwas cytrynowy, kwas askorbiowy, pirosiarczyn sodu), śmietana 23,5%, szynka wieprzowa 19% a w jej składzie (mięso wieprzowe 95%, woda, sól jodowana, konserwant: azotyn sodu, glukoza, trifosforany, karagen, askorbinian sodu), 13% ser twarogowy, olej rzepakowy, woda, żółtko jaja pasteryzowane, cukier, ocet, sól, mleko w proszku, skrobia modyfikowana ziemniaczana, guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego,  konserwant: benzoesan sodu.

Pirosiarczyn sodu

Pochodzenie:
Sól sodowa kwasu siarkawego

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan sodu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant w niektórych produktach, a także jako środek bielący.

Produkty:
Chrzan, musztarda, napoje alkoholowe, pieczywo, soki owocowe, produkty ziemniaczane itd.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,7 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:

Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Jest on rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. Może być przyczyną ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. Może też powodować bóle głowy, podrażnienie układu pokarmowego, mdłości. Osoby, u których występuje brak tolerancji w stosunku do naturalnych siarczynów powinny także unikać dodatku siarczynów (E221 – 228).

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

E451 Trifosforany sodu i potasu

E451 (i) trifosforan pentasodowy (wcześniej E450(i))
E451(ii) trifosforan pentapotasowy (E451b (ii))

Pochodzenie:
Sole sodowe i potasowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące, emulgatory i stabilizatory. Również jako środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócić niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E451 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E211: Benzoesan sodu

Pochodzenie:

W środowisku naturalnym w małych ilościach występuje w jagodach, żurawinie, grzybach, cynamonie, goździkach. Do celów spożywczych pozyskiwany jest sztucznie z toluenu. Toluen jest substancją łatwopalną, w postaci płynnej spala się żółtym, silnie kopcącym płomieniem.Pomimo znacznie mniejszej toksyczności od benzenu, toluen jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego i immunologicznego, nerek i wątroby. Obniża zdolność uczenia się. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry, a także uszkodzenia mózgu. Toksyczny dla organizmów wodnych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji . W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian

E412 Guma Guar

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma ksantanowa może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E407 Karagen

E407a Przetworzony wodorost morski Eucheuma

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany przez wodorosty (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) w Europie, Azji i Ameryce. Jest złożoną mieszaniną polisacharydów. E407a ma nieco inny skład; ponadto zawiera znaczne ilości celulozy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nieznane, jeśli stosowany zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Karageny o małej masie cząsteczkowej nie są dozwolone do stosowania w żywności, gdyż mogą wywołać owrzodzenia jelit.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; karageny mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

Skrobia modyfikowana

To nic innego jak skrobia naturalna z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy poddana działaniu czynników zewnętrznych. Zaliczają się do nich czynniki fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Umożliwia to zmianę struktury cząsteczek skrobi, co w konsekwencji rozszerza możliwość zastosowania tego produktu w żywności. Niech nie zmyli Was nazwa „modyfikowana”, na szczęście nie ma to nic wspólnego z żywnością modyfikowaną genetycznie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*