Kiełbasa Śląska Pikok – Lidl

Skład kiełbasy śląskiej firmy Pikok ze sklepu Lidl:

mięso wieprzowe, mięso indycze, sól, przyprawy, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, hydrolizat białka sojowego, aromaty, askorbinian sodu, substancja konserwująca : azotyn sodu.

Glutaminian monosodowy

Wpływając na układ limbiczny powoduje nadmierne pocenie się, bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Glutaminian w dużych ilościach podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć na wolności.

Azotyn sodu

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*