Kiełbasa biała Pikok – Lidl

 

Kiełbasa biała parzona z szynki firmy Pikok dostępnej w Lidlu wprawdzie nie ma konserwantów ale za to wzmacniaczy smaku i stabilizatorów od groma.

Skład: mięso wieprzowe 89%, woda, sól, błonnik pszenny, cukry (maltodekstryna), przyprawy (pieprz, majeranek), ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe, aromaty, stabilizatory: mleczan wapnia, octan sodu, trifosforany, difosforany, ocet.

Maltodekstryna

Maltodekstryny pozyskuje się w procesie częściowej hydrolizy skrobi np. ziemniaczanej. To węglowodany złożone, które są obecne w wielu produktach spożywczych oraz są częstym składnikiem odżywek dla sportowców.Są rozpuszczalne w wodzie, nie wykazują smaku słodkiego (charakteryzuje je niska słodycz) i składają się głównie z D-glukozy.Po raz pierwszy na rynek wprowadzono je w latach 50. XX wieku. Ponieważ nie ma limitów ograniczających ich stosowanie, producenci żywości chętnie je wykorzystują. Maltodekstryny należą do grupy skrobi modyfikowanych. Niekiedy nazywane są skrobiowymi produktami hydrolizowanymi.Posiadają właściwości spulchniające, sklejające, wypełniające. Podkreślają smak i zapach produktów żywnościowych. Dobrze współdziałają z błonnikiem i gumą guar. Do dnia dzisiejszego nie odnotowano szkodliwego działania na zdrowie człowieka.

Glutaminian monosodowy:

Pochodzenie:
W 1908 roku japoński uczony wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli „istota smaku”).
Funkcje i cechy charakterystyczne:
Wzmacniająca smak i zapach
Efekty uboczne:
Uważa się, że glutaminian sodu może wywoływać takie objawy uczuleniowe, jak pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nawet nudności czy wymioty. Niektórzy nazywają to syndromem kuchni chińskiej.

Rybonukleotydy disodowe:

Mieszanina soli disodowych kwasów inozylowego i guanozylowego, szeroko stosowane jako dodatek do żywności. Wzmacniacz smaku i zapachu. Może wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju, ale także swędzące wysypki skórne. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, chorujące na dnę moczanową, mające problemy z nerkami. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci. Zakazana w niektórych krajach.

E327 Mleczan wapnia

Pochodzenie:
Sól wapniowa kwasu mlekowego (E270), naturalnego kwasu wytwarzanego przez bakterie w fermentowanych produktach spożywczych. Fermentowana żywność wszelkiego rodzaju jest bardzo bogata w kwas mlekowy. Na skalę handlową produkowany jest przez fermentację skrobi i melasy. Jest również wytwarzana w dużych ilościach w jelicie grubym przez obecne tam bakterie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas mlekowy i mleczany są konserwantami, głównie przeciwko drożdżom i grzybom. Jest również wykorzystywany by podwyższyć stabilność przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu różnych produktów.

Produkty:
Sery, wyroby cukiernicze, lody, galaretki owocowe, zupy, owoce w puszkach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, ponieważ nie produkują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak. Kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Mimo, że nazwa nawiązuje do mleka to substancje te nie są wytwarzane z mleka i dzięki temu mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją mleka.

E262: Octan sodu

E262 (i)octan sodu
E262 (ii) Dioctan sodu (mieszanina octanu sodu i kwasu octowego)

Pochodzenie:
Sól sodowa kwasu octowego, naturalnego kwasu obecnego w większości owoców. Produkowany podczas fermentacji bakteryjnej, a zatem jest obecny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Przemysłowo wytwarzany poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy lub alkoholu, lub też poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Octany są używane jako środki konserwujące i bufory.

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 15 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak; jest on normalnym składnikiem wszystkich komórek. Powinien być unikany przez osoby cierpiące na nietolerancję octu (bardzo rzadka przypadłość).

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; kwas octowy i octany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek może być on produkowany z alkoholu, nie zawiera go.

E451 Trifosforany sodu i potasu

E451 (i) trifosforan pentasodowy (wcześniej E450(i))
E451(ii) trifosforan pentapotasowy (E451b (ii))

Pochodzenie:
Sole sodowe i potasowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące, emulgatory i stabilizatory. Również jako środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócić niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E451 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E450 Difosforany sodu i potasu

E450 (i) difosforan disodowy
E450 (ii) difosforan trisodowy
E450 (iii) difosforan tetrasodowy
E450 (v) difosforan tetrapotasowy
E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia

E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452

Pochodzenie:
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące i emulgatory. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; fosforany mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

2 myśli nt. „Kiełbasa biała Pikok – Lidl”

  1. A ja właśnie ja kupiłam w sklepie polskim w Anglii i masakra jakaś, upieczona, a smak kwaskowaty, ugotowana tez kwaskowata. To co? Do kosza z nią…i na Świeta obejść się smakiem?

  2. Kiełbasa biała z szynki wieprzowej w opakowaniu 500g firmy Pikok , kupiona w Lidlu. Ohyda !! Sam plastik i inne bliżej niezidentyfikowane walory smakowe bardzo odległe od smaku białej kiełbasy. Kosz.
    Jak to jest możliwe ,że taki produkt jest dopuszczony do ogólnego spożycia !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*