Jaki skład mają sosy do hot-dogów ze stacji benzynowych?

Mało jest osób, które w pośpiechu będąc głodnym po zatankowania paliwa chociaż raz nie kupiło sobie hot-doga ze stacji benzynowej.

Są one również dostępne w sieciach Małpka czy FreshMarket. Cena jest niska, więc sklepy te wykorzystują je jako wabik na klienta.

Często kupując takiego hot-doga zastanawiamy się jaki skład ma parówka zupełnie ignorując skład sosu jaki wlewają nam do bułki.

We wszystkich miejscach w jakich miałem okazję zjeść to cudo, do hot-dogów podawane były sosy firmy FANEX. Nic w tym dziwnego , wybór sosów jest bardzo duży a i w smaku są dobre.

Niestety po sprawdzeniu sosów okazało się, że nie jeden z nich ma skład gorszy niż parówka. W sosach tych znajdziemy konserwanty, wzmacniacze smaku, czy substancje zagęszczające, choć jest jeden wyjątek.

Skład sosów firmy Fanex znajdziecie poniżej.

Skład sosu tysiąca wysp – Fanex:

woda, olej rzepakowy, cukier, koncentrat pomidorowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawa (zawiera gorczycę), sól, białka mleka, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Skład sosu duńskiego Remoulada – Fanex: 

pikle (28%, kapusta kwaszona, ogórek konserwowy), woda, olej rzepakowy, cukier, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, żółtko w proszku, mieszanka przypraw (zawiera seler, gorczycę), sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas mlekowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu, sorbinian potasu).

Skład sosu czosnkowego – Fanex:

olej rzepakowy, woda, cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól), mleko w proszku, sól, ekstrakt czosnku i czosnek granulowany (1,1%), skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta karoten), aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA).

Skład sosu gyros – Fanex:

woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól), skrobia modyfikowana, sól, białka mleka, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), mieszanka przypraw (0,9%), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), aromaty.

Skład sosu arabskiego pikantnego – Fanex:

woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet, gorczyca, sól, cukier), skrobia modyfikowana, przyprawy, sól, koncentrat pomidorowy, białka mleka, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), aromat, barwnik (ekstrakt z papryki),

Skład sosu arabskiego łagodnego – Fanex:

woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet, gorczyca, sól, cukier), cukier, żółtko jaja w proszku, skrobia modyfikowana, sól, mieszanka przypraw (1,2%), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), barwnik (karoteny).

Skład sosu barbecue – Fanex:

woda, cukier, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy, sól, barwnik:karmel amoniakalny, regulator kwasowości: kwas mlekowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat dymu wędzarniczego.

Skład sosu meksykańskiego – Fanex:

koncentrat pomidorowy (43%), woda, papryka (20%), cukier, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, mieszanka przypraw, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Skład sosu chrzanowego – Fanex:

chrzan (chrzan tarty 54%, woda, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól , mleko w proszku regulator kwasowości (kwas cytrynowy), zawiera siarczyny), olej rzepakowy, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizator (sorbitol), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa, zawiera żółtko jaja), sól, cukier, przyprawy.

Skład sosu pikantnego z sambalem – Fanex:

woda, koncentrat pomidorowy, przyprawa Sambal 10% (papryka chili, sól, woda, regulator kwasowości:kwas octowy, skrobia modyfikowana, substancja konserwująca:sorbinian potasu), ocet spirytusowy, cebula, krojone pomidory, cukier, sól, przyprawy, granulaty warzyw, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancje konserwujące (sorbinian potasu).

Skład sosu serowego chilli – Fanex:

woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana, żółtko jaja w proszku, aromat sera (2%, zawiera soję, mleko), sól, mieszanka przypraw (w tym chili 0,4%, zawiera gorczycę), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy).

Skład sosu słodkie chilli – Fanex:

syrop glukozowo-fruktozowy, woda, przyprawa Sweet Chili 19% (cukier, skrobia modyfikowana, fruktoza, sól, papryka, przyprawy: czosnek suszony, chili, olej rzepakowy, barwnik: ekstrakt z papryki, olej czosnkowy, ekstrakty pieprzu, zawiera siarczyny), ocet winny biały (zawiera siarczyny), papryka czerwona granulowana, substancja konserwująca (sorbinian potasu), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa).

Skład sosu salsa mexiana – Fanex:

woda, koncentrat pomidorowy (34%), cukier, papryka (10%), cebula (6%), ocet spirytusowy, przyprawa (cukier, dekstroza, pomidor suszony, cebula suszona, sól, kolendra, czosnek suszony, kumin, pieprz, aromaty (zawierają mleko), pieprz cayenne, olej rzepakowy, hydrolizowane białka roślinne z soi i pszenicy, suszone drożdże), skrobia modyfikowana, przyprawy, sól, substancja zagęszczająca (guma guar, guma ksantanowa), bulion warzywny (zawiera hydrolizowane białka sojowe i pszenne), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat.

Skład sosu curry – Fanex:

woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), skrobia modyfikowana, sól, curry (1,3% zawiera seler, gorczycę), przyprawy, białka mleka, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu).

Skład sosu amerykańskiego – Fanex:

woda, olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), suszona cebula (4%), skrobia modyfikowana, cukier, ocet spirytusowy, przyprawy, białka mleka, sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), aromat, substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), regulator kwasowości (kwas mlekowy), barwnik (ekstrakt z papryki), przeciwutleniacz (sól wapniowo–disodowa EDTA).

Skład sosu musztardowo-koperkowego – Fanex:

musztarda (47%, woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), cukier, olej rzepakowy, woda, ocet winny biały, skrobia modyfikowana, sól, koper (0,6%), barwniki (karoteny, ekstrakt z papryki).

E412 Guma Guar

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E415 Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma ksantanowa może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E211: Benzoesan sodu

Pochodzenie:

W środowisku naturalnym w małych ilościach występuje w jagodach, żurawinie, grzybach, cynamonie, goździkach. Do celów spożywczych pozyskiwany jest sztucznie z toluenu. Toluen jest substancją łatwopalną, w postaci płynnej spala się żółtym, silnie kopcącym płomieniem.Pomimo znacznie mniejszej toksyczności od benzenu, toluen jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego i immunologicznego, nerek i wątroby. Obniża zdolność uczenia się. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry, a także uszkodzenia mózgu. Toksyczny dla organizmów wodnych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji . W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian

E202: Sorbinian potasu

Pochodzenie:
Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

Produkty:
Szerokie spektrum produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 25 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Brak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

E385 sól wapniowo-disodowa  kwasu etylenodiaminotetraoctowego.

Przy nadmiernym spożyciu może dojść do dolegliwości jelitowych i uszkodzenia nerek (obserwowany krwiomocz). Częste spożycie przyczynia się także do zakłócenia równowagi mineralnej, powodując znaczne niedobory żelaza i zwiększając wchłanianie metali ciężkich. Wykazano również niekorzystny wpływ E385 na układ rozrodczy.

E621 :Glutaminian Monosodowy

Pochodzenie:

Sól sodowa kwasu glutaminowego ( od E620 )  . W przemyśle pozyskiwana z melasy w drodze fermentacji bakteryjnej. Wytwarzana z białka roślinnego , takiego jak gluten albo białka sojowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:

Wzmacniacz smaku . Kwas glutaminowy i glutaminiany mają specyficzny smak. Stosowanie ich zmniejsza ilość soli w produkcie.

Produkty:

Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci !!!
Efekty uboczne:
Uważa się, że glutaminian sodu może wywoływać  takie objawy uczuleniowe, jak pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nawet nudności czy wymioty. Niektórzy nazywają to syndromem kuchni chińskiej.

Następnym razem gdy dopadnie mnie głód i najdzie mnie chęć na hot-doga wybiorę sos musztardowo-koperkowy.

Jedna myśl nt. „Jaki skład mają sosy do hot-dogów ze stacji benzynowych?”

  1. Z tego co tu patrzę to skład i tak jest bardzo dobry w porównaniu z wieloma innymi sosami dostępnymi na rynku. Garniec złota temu który znajdzie sos o 100 % składzie naturalnym.

    Proszę sprawdzić skład ketchupu NR VII Fanexu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*