Hamburger drobiowy Baroni – Lidl

 

Ten produkt koło prawdziwego kotleta do hamburgera nawet nie leżał.

Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 73%, woda, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka sojowa, białko sojowe, sól, wzmacniacz smaku E621 czyli glutaminian sodu, dekstroza, laktoza, serwatka, aromaty, ekstrakty przypraw, regulator kwasowości E262 czyli octan sodu, przeciwutleniacze E300 i E330 czyli kwas askorbinowy i kwas cytrynowy oraz substancja konserwująca E250 czyli azotyn sodu.

Białko sojowe:
Pochodzi z genetycznie modyfikowanej soi, a następnie poddane jest obróbce chemicznej. Oprócz naszej mielonki dostępne jest w większości batonów proteinowych.


Benzoesan sodu:
Pochodzenie:
Organiczny środek chemiczny, który jest solą sodową kwasu benzoesowego stosowany jako konserwant w żywności. Hamuje rozwój grzybów i pleśni. Na skalę przemysłową uzyskuje się go syntetycznie. Naturalnie występuję w niektórych owocach (żurawina, jagody).
Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.
Produkty:
Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 5 mg/kg masy ciała.
Efekty uboczne:
Podrażnia śluzówkę przewodu pokarmowego.U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji.
W połączeniu z kwasem cytrynowym może przekształcić się w rakotwórczy BENZEN.

Azotyn sodu:
Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.
Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.
Produkty:
Mięso i przetwory rybne.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.
Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*