Guma Orbit – Wrigley

Jak komuś się wydaje, że żucie gumy jest tylko niewinną przyjemnością to jest w błędzie.

Skład gumy Orbit:

substancje słodzące: ksylitol, sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K, sukraloza, baza gumowa, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, substancja zagęszczająca:guma arabska,aromaty, emulgator lecytyna sojowa, barwnik E171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA,

Zawiera żródło fentloalaniny. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

E 967: Ksylitol

Pochodzenie:
Naturalny alkohol, obecny w wielu roślinach. Jest on produkowany z ksylanu frakcji polisacharydowej z pulpy drzewnej.
Funkcje i charakterystyka:
Słodzik

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dzienne spożycie:
Dla ludzi nie określono. Nie podawać psom gdyż ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć.

Efekty uboczne:
Produkt bezpieczny.Ksylitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji powstają gazy , które mogą powodować wzdęcia. U osób z nietolerancją może działać jako środek przeczyszczający.

E420 Sorbitol

E420 (i) Sorbitol
E420 (ii) Syrop sorbitolowy

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, występujący w owocach np. jabłkach, czereśniach i winogronach. Na skalę handlową jest produkowany z glukozy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Stabilizator, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

Produkty:
Wiele wyrobów piekarskich i cukierniczych.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420 jednakże zabronione jest podawanie tej substancji niemowlętom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę.

Efekty uboczne:
Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm tak jak fruktoza, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji wytwarzane są gazy, które mogą powodować wzdęcia. U osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne; niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, E420 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. E420 nie zawiera alkoholu (etanolu).

E421 Mannitol

Pochodzenie:
Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, występujący w wielu roślinach, np. w drzewach iglastych, wodorostach i grzybach. Na skalę przemysłową wytwarzany jest z glukozy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancja przeciwzbrylająca, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

Produkty:
Wyroby cukiernicze i piekarskie.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 160 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Mannitol jest w dużej części absorbowany i metabolizowany w organizmie podobnie jak glukoza. Pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia. U osób wykazujących nietolerancję może działać jak środek przeczyszczający. Niepożądane skutki uboczne pojawiają się po spożyciu 25 – 30 gramów w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. Mannitol nie zawiera alkoholu (etanolu).

E951 Aspartam :

Kolejny słodzik, który został wynaleziony w 1965 r. W latach 80-tych  stosowany był w popularnym słodziku NutraSweet. Od początku wywoływał liczne kontrowersje w związku z działaniem rakotwórczym. Pod koniec lat 90 dwudziestego wieku opublikowano wyniki kilku badań, które stwierdzały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak nowotwór mózgu. W roku 2005 grupa badaczy z Bolonii przeprowadziła trzyletnie badania na szczurach, która określiła aspartam jako substancję rakotwórczą. Przeróżne organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności próbują obalić przeprowadzone badania podając swoje, które mówią że aspartam nie ma bezpośredniego związku występowaniem raka u ludzi.

Analizy o nieszkodliwości aspartamu są często krytykowane z różnych powodów. Dla mnie jednak najbardziej przemawiającym jest ten, że większość autorów „pozytywnych badań nad aspartamem” ma powiązania z koncernami spożywczymi, którym nie na rękę jest to aby badania na temat rakotwórczego działania aspartamu zostały oficjalnie uznane.

E950 Acesulfam K:

Związek chemiczny, którego siła słodząca jest 150 razy silniejsza od sacharozy. Tak samo jak w sprawie cyklaminianów Acesulfam K był podejrzewany o działanie rakotwórcze. Co prawda przeprowadzono testy na jego toksyczność i wprowadzono go na rynek lecz niektórzy naukowcy twierdzą,  że testy bezpieczeństwa użycia tego związku nie zostały przeprowadzone prawidłowo.

E955 Sukraloza:

Sukraloza jest pochodną sacharozy.  Jest około 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Została odkryta w 1976 roku przez naukowców z Uniwersytetu Londyńskiego na zlecenie brytyjskich cukierników.

Sama sukraloza nie jest szkodliwa, ale rozkłada się na związki, które są szkodliwe dla organizmu ludzkiego: chloroglukozę i chlorofruktozę. Są one toksyczne, ale w większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych.

W roku 2008 Mohamed B. Abou-Donia wraz ze współpracownikami opublikowali wyniki badań słodzika Splenda na szczurach, z których wynikało, że sukraloza nawet w dawkach mniejszych niż 5 mg/kg dziennie wykazuje szkodliwe działanie na organizm.

E422 Glicerol (gliceryna)

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp.

Produkty:
Wyroby cukiernicze i piekarskie.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).

E414 Guma Arabska

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne; guma arabska może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

E322 Lecytyny

E322(i) częściowo zhydrolizowana lecytyna

Fosfatydylocholina

Pochodzenie:
Nazwa „lecytyna” dotyczy grupy związków występujących w każdym żywym organizmie, które stanowią część ściany komórkowej. Na skalę handlową lecytyna jest pozyskiwana (głównie) z nasion soji lub żółtka jaja kurzego. Skład chemiczny produktów pozyskanych z tych dwóch źródeł jest odmienny, więc zastosowanie lecytyny jest także różne.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady.

Produkty:
Wiele produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń

Efekty uboczne:
Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych.

Ograniczenia żywieniowe:
E 322 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nie wywołuje reakcji alergicznej u osób uczulonych na soję lub jaja.

E171: Dwutlenek tytanu

 

Pochodzenie:
Naturalny biały minerał.

Funkcja i cechy charakterystyczne:
Biały barwnik używany do pokrywania powierzchni oraz do separacji warstw; czynnik wybielający w pastach do zębów.

Produkty:
Szerokie zastosowanie.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określone

Efekty uboczne:
Nie są znane.

Wymagania dietetyczne :
Brak; E171 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

 E 903 Wosk Carnauba:

Naturalna wosk roślinny pozyskiwany z liści Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii. Pełni funkcję środka powlekającego i nabłyszczającego w wyrobach cukierniczych i ciastkarskich jak również do powlekania i nabłyszczania powierzchni świeżych owoców. Jest najtwardszym ze znanych obecnie wosków naturalnych.Zaliczany do substancji nieszkodliwych, rzadko może powodować reakcje alergiczne czy zapalenie skóry wynikłe z kontaktu z tą substancją.

E320 Butylohydroksyanizol

BHA

Pochodzenie:
Syntetyczny przeciwutleniacz.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Przeciwutleniacz w tłuszczach i produktach tłuszczowych, stosowany by zapobiec jełczeniu.

Produkty:
Wiele produktów zawierających tłuszcz.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 0,5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Przy stosowanych stężeniach nie wykryto, ale występują czasem reakcje pseudo-alergiczne. BHA w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA.

Ograniczenia żywieniowe:
E320 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Oczywiście nie tylko guma Orbit ma taki skład, inne gumy też go mają ale o tym będę pisać w kolejnych wpisach.

DOMAGAM SIĘ GUMY Z CUKREM!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*