Flaki wołowe – Pudliszki

 

Gdyby nie dodatek 5-ryboneukleotydy disodowe tragedii by nie było, no ale niestety musieli to dorzucić.

Skład flaków wołowych firmy Pudliszki:

woda, żołądki wołowe 36%, warzywa (cebula 1,5%, seler, pietruszka 0,7%, marchew 0,5%), koncentrat pomidorowy 1,6%, mąka pszenna, przyprawa smakowa (maltodekstryna, sól, cukier, olej rzepakowy, warzywa, ekstrakt drożdżowy, aromat, wzmacniacze smaku: 5-ryboneukleotydy disodowe), kwas cytrynowy, przyprawa w płynie (woda, sól, ocet, hydrolizat białka soi, aromat), skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, przyprawy, kwas cytrynowy, czosnek.

E635 :Rybonukleotydy disodowe

Pochodzenie:
Mixtura E626 (Kwasu guanylowego) oraz E630 (Kwasu inozynowego)

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Wzmacniacz smaku.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci !!!

Efekty uboczne:
Powinni go unikać astmatycy, Może powodować nadpobudliwość i zmiany nastroju. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, chorujące na dnę moczanową, mające problemy z nerkami. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci. Zakazana w niektórych krajach.

Ograniczenia żywieniowe:

Guanylany inozyniany są zazwyczaj produkowane z mięsa , ale częściowo także z ryb. Nie są odpowiednie dla wegetarian jak i wegan

Hydrolizat białkowy

Otrzymywany z białka kukurydzy oraz rzepaku , które zostały poddane procesowi kwaśnej lub enzymatycznej hydrolizy (podział białka na pojedyncze aminokwasy). W przemyśle spożywczym wykorzystywane są jako substancje smakowo-zapachowe. Wówczas są one przede wszystkim składnikiem koncentratów obiadowych, serów oraz przypraw. Hydrolizaty białkowe to także składnik odżywek i żywności dietetycznej. Pełnią wówczas funkcję wzbogacającą. Przez niektórych uważany za ukryty glutaminian sodu.

Maltodekstyna

Maltodekstryny pozyskuje się w procesie częściowej hydrolizy skrobi np. ziemniaczanej. To węglowodany złożone, które są obecne w wielu produktach spożywczych oraz są częstym składnikiem odżywek dla sportowców.Są rozpuszczalne w wodzie, nie wykazują smaku słodkiego (charakteryzuje je niska słodycz) i składają się głównie z D-glukozy.Po raz pierwszy na rynek wprowadzono je w latach 50. XX wieku. Ponieważ nie ma limitów ograniczających ich stosowanie, producenci żywości chętnie je wykorzystują. Maltodekstryny należą do grupy skrobi modyfikowanych. Niekiedy nazywane są skrobiowymi produktami hydrolizowanymi.Posiadają właściwości spulchniające, sklejające, wypełniające. Podkreślają smak i zapach produktów żywnościowych. Dobrze współdziałają z błonnikiem i gumą guar. Do dnia dzisiejszego nie odnotowano szkodliwego działania na zdrowie człowieka.

Ekstrakt drożdżowy

Niektórzy uważają, że to ukryty glutaminian sodu, może i ziarnko prawdy w tym jest. Jednak  między glutaminianem sodu a ekstraktem drożdżowym występują różnice. Glutaminian sodu to jedynie sól kwasu glutaminowego natomiast ekstrakt drożdżowy jest naturalnym autolizatem komórek drożdżowych. Posiada w swoim składzie peptydy, aminokwasy, puryny, pirymidyny, cukry i witaminy z grupy B.

Skrobia modyfikowana

To nic innego jak skrobia naturalna z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy poddana działaniu czynników zewnętrznych. Zaliczają się do nich czynniki fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Umożliwia to zmianę struktury cząsteczek skrobi, co w konsekwencji rozszerza możliwość zastosowania tego produktu w żywności. Niech nie zmyli Was nazwa „modyfikowana”, na szczęście nie ma to nic wspólnego z żywnością modyfikowaną genetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*