Czekolada gorzka – Alpen Gold

Najgorsza czekolada gorzka jaką w życiu jadłem.

Nie dość, że na pierwszym miejscu w składzie zamiast miazgi kakaowej jest cukier to do tego całość jest okraszona E476 czyli polirycynoleinianem poliglicerolu.

Zawartość masy kakaowej do jedynie 43%, to coś nie powinno się  nazywać czekoladą gorzką.

Skład czekolady gorzkiej firmy Alpen Gold:

cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory(lecytyna sojowa, E476), aromat, odtłuszczone mleko w proszku.

E476 Polirycynoleinian poliglicerolu

Pochodzenie:
Połączenie poliglicerolu i olejku rycynowego (otrzymywany z drzewa Ricinus sp. ) . Naturalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wyroby piekarnicze.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 7,5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Jak pokazały testy na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek zaobserwowano powiększenie wątroby i nerek.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak, E476 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

Nie polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*