Ciasto Tiramisu – Cukiernia Biedronka

W smaku tragedii nie ma, jadałem gorsze natomiast skład strasznie długi … 🙂

Składniki użyte do ciasta tiramisu: woda, cukier, jaja, śmietanka, olej rzepakowy, mąka pszenna,glukoza, mąka pszenna, skrobia modyfikowana,emulgatory E472b i E472a czyli Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym i Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym, lecytyna z soi, E475 czyli Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mleko w proszku odtłuszczone, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcze roślinne (palmowy, utwardzone: rzepakowy i palmowy), kakao, serwatka z mleka w proszku, syrop glukozowy, stabilizatory E450, E339, E415, E420 czyli Difosforany, Fosforany sodu, Guma ksantanowa, Sorbitol, substancje spulchniające: E450 i E500 czyli Difosforany i Węglan sodu, białka mleka, miazga kakaowa, substancja zagęszczająca: E407 czyli Karagen, sól, kawa, aromatyzowany alkohol etylowy, aromaty, ekstrakt z kurkumy.

E472 Estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

Pochodzenie:
Estry syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu, naturalnych kwasów tłuszczowych i kwasów organicznych (octowego, mlekowego, winowego, cytrynowego). Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu, estryfikowanego naturalnym kwasem.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określone, poza dopuszczalną dawką dla kwasu winowego (E472d-f) wynoszącą 30 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Organizm metabolizuje wszystkie składniki w ten sam sposób jak naturalne kwasy i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E472 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E472 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

Pochodzenie:
Połączenie poliglicerolu i naturalnych tłuszczów. Normalny tłuszcz zawiera cząsteczkę glicerolu i kwas tłuszczowy i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Zwykle stosuje się tłuszcze pochodzenia roślinnego, ale zdarza się wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wyroby piekarnicze.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 25 mg/kg masy ciała. W Japonii i Australii ta substancja jest zakazana.

Ograniczenia żywieniowe:
Pomimo, że w produkcji E475 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

Difosforany:

E450 (i) difosforan disodowy
E450 (ii) difosforan trisodowy
E450 (iii) difosforan tetrasodowy
E450 (v) difosforan tetrapotasowy
E450 (vi) diwodoro-difosforan wapnia
E450 i E450c nazywają się teraz E451 i E452

Pochodzenie:
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące i emulgatory. E450 (iii) wiąże metale i zapobiega odbarwianiu spowodowanemu metalami. E450 (vi) stosowany jako polepszacz pieczywa oraz źródło wapnia.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

Fosforany sodu

E339 (i) Fosforan monosodowy
E339 (ii) Fosforan disodowy
E339 (iii) Fosforan trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Fosforany sodu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają wydajność przeciwutleniaczy.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas fosforowy i fosforany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Mimo, że kości zwierząt składają się w znacznej mierze z fosforanów, to nie są one z nich produkowane na skalę rynkową.

Guma ksantanowa

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzana przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy .

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

Sorbitol

E420 (i) Sorbitol
E420 (ii) Syrop sorbitolowy

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, występujący w owocach np. jabłkach, czereśniach i winogronach. Na skalę handlową jest produkowany z glukozy.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Stabilizator, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

Produkty:
Wiele wyrobów piekarskich i cukierniczych.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420; jednakże zabronione jest podawanie tej substancji niemowlętom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę.

Efekty uboczne:
Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm tak jak fruktoza, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji wytwarzane są gazy, które mogą powodować wzdęcia. U osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne; niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

Węglany sodu

E500 (i) Węglan sodu
E500 (ii) Wodorowęglan sodu
E500 (iii) Półtorawęglan sodu

Pochodzenie:
Produkowane z wody morskiej lub soli. Są naturalnymi minerałami.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.

Efekty uboczne:
Nie są znane.

Ograniczenia żywieniowe:
E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

Karagen:

Pochodzenie:
Naturalny polisacharyd, wytwarzany przez wodorosty (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) w Europie, Azji i Ameryce. Jest złożoną mieszaniną polisacharydów. E407a ma nieco inny skład; ponadto zawiera znaczne ilości celulozy.
Funkcje i cechy charakterystyczne:
Środek zagęszczający i stabilizator.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określono.
Efekty uboczne:
W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Karageny o małej masie cząsteczkowej nie są dozwolone do stosowania w żywności, gdyż mogą wywołać owrzodzenia jelit. Według niektórych naukowców jest rakotwórczy.

2 myśli nt. „Ciasto Tiramisu – Cukiernia Biedronka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*