Bigos Lidl

 

Bigos z Lidla skład ma następujący: kapusta kwaszona ugotowana 58%, cebula, woda, mięso wieprzowe 5,5%, niskiej klasy kiełbasa drobiowo-wieprzowa 5,5% a w jej składzie (mięso wieprzowe 55,3%, woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 15,8%, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól, białko sojowe, mleczan potasu, octan potasu, cytrynian sodu, trifosforany, przyprawy i ich ekstrakty, substancja zagęszczająca: przetworzone wodorosty morskie Eucheuma, białko wieprzowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, aromaty, izoaskorbinian sodu, konserwant: azotyn sodu), pieczarki 5,5%, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, sól, przyprawy, cukier, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula,  natka selera, natka pietruszki, por), hydrolizat białka sojowego.

Trifosforany:

E451 (i) trifosforan pentasodowy (wcześniej E450(i))
E451(ii) trifosforan pentapotasowy (E451b (ii))

Pochodzenie:
Sole sodowe i potasowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Substancje buforujące, emulgatory i stabilizatory. Również jako środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych.

Produkty:
Wiele różnych produktów

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany łącznie).

Efekty uboczne:
Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócić niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

 

Glutaminian monosodowy:

Pochodzenie:
W 1908 roku japoński uczony wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli „istota smaku”).

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Wzmacniająca smak i zapach

Efekty uboczne:

Uważa się, że glutaminian sodu może wywoływać  takie objawy uczuleniowe, jak pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nawet nudności czy wymioty. Niektórzy nazywają to syndromem kuchni chińskiej.

 

Azotyn sodu:

Pochodzenie:
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.

Rola i właściwości:
Biały proszek używany jako środek konserwujący przeciw Clostridium botulinum (bakterii wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) w produktach mięsnych.

Produkty:
Mięso i przetwory rybne.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 0,06 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Azotyny są prekursorami rakotwórczych nitrozoamin, które są tworzone w żołądku z azotynów i białek. Przy wysokich stężeniach może reagować z hemoglobiną. Środek ten nie jest dozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej jednego roku. Małe dzieci mają inny rodzaj hemoglobiny, który jest o wiele bardziej reaktywny w stosunku do azotynów niż normalna hemoglobina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*