Batonik Fitness – Nestle

Za taki fitness to ja podziękuję…

Skład batonika fitness firmy Nestle:

ziarna zbóż 48,2% a w ich składzie (pszenica pełnoziarnista 27,4%, ryż 17,6%, mąka pszenna pełnoziarnista 2,2%, mąka kukurydziana 0,8%, mąka ryżowa 0,2%), czekolada w w jej składzie 17% ( cukier, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa, polirycynooleinian poliglicerolu E476), aromat WANILINA, syrop glukozowy, cukier, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, substancja podtrzymująca wilgoć: glicerol, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), sól, kakao, emulgator: lecytyna słonecznikowa, melasa cukru trzcinowego, fosforany sodu, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, przeciwutleniacz(mieszanina tokoferoli E306),  glukoza, substancje wzbogacające (witaminy i składniki mineralne).

E476 Polirycynoleinian poliglicerolu

Pochodzenie:
Połączenie poliglicerolu i olejku rycynowego (otrzymywany z drzewa Ricinus sp. ) . Naturalny tłuszcz zawiera glicerol i kwasy tłuszczowe i do nich dołączony jest dodatkowy glicerol. Produkt końcowych to mieszanina różnych substancji.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Emulgator i stabilizator.

Produkty:
Wyroby piekarnicze.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 7,5 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Jak pokazały testy na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek zaobserwowano powiększenie wątroby i nerek.

Ograniczenia żywieniowe:
Brak, E476 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

E339 Fosforany sodu

E339 (i) Fosforan monosodowy
E339 (ii) Fosforan disodowy
E339 (iii) Fosforan trisodowy

Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Fosforany sodu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają wydajność przeciwutleniaczy.

Produkty:
Wiele różnych produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem.

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas fosforowy i fosforany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Mimo, że kości zwierząt składają się w znacznej mierze z fosforanów, to nie są one z nich produkowane na skalę rynkową.

E306 Koncentrat tokoferolu

Witamina E koncentrat

Pochodzenie:
Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E).

Funkcja i opis:
Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu olei zwierzęcych. Posiada ograniczona aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone

Produkty:
Tłuszcze zwierzęce i roślinne, zupy itd.

Dzienne spożycie:

Do 2 mg/kg masy ciała.

Efekty uboczne:
Witamina E w wysokim stężeniu może powodować rożne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole.

Wymagania dietetyczne :
Brak; E306 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*